Thursday, August 30, 2012

Waktunya telah TIBA .

: 6hours different :

something's whispering me..

"what's he doing right now ?''

it's already 8.30pm there..
:)
someone like him..
what's he doing ?

( sambil layan Aishiteru_Zhifilia )
wek ! :P 
...........................................................................................

hurm..
talk about a men..
pada usia yang MUDA ni..
what a young girls need from them ?

just a feeling, being loved ?
or, want to know how to love someone else after family ?
or, just to fill the empty space in the heart ?



ter'imbas' balik..
bilamana ketika itu..
saya berada dalam fasa final exam..

i know that,
i was doing something that Allah sangat tak suka..
( i hate that too ! )

but, to have a feeling like that..
is it normal ?
i'm asking, is it normal ?!

we're connected .
 why ?

because..
: hIm :
 i LIKE .

just like ?
i don't know ~

that was a feeling that Allah gave to us,
to test us..
about love to HIM .
the ONLY LOVE that we need to give..

Allah..

but i couldn't understand that all..
we just enjoying our feeling..
and me,
although i knew it was WRONG !

last paper i'll face tomorrow..
but, that night..
like always..
we 
.
.

dan,
bila ke universiti keesokan harinya..
perasaan yang sangat tak best wujud..

HISTOLOGY exam..
subject yang diizinkan untuk di lebel sebagai "mudah"

berdepan dengan exam sambil fikiran mengimbau dosa semalam..
Allah, ampunkan hambaMu Ya Allah..
diri ini sangat tak tenang..

after finished the exam..
bila balik & sampai ke rumah,
buka balik semua soalan histology tadi..

Ya Allah, sesimple soalan pun boleh salah !
ape ni Didy ?!

hambaMu tahu Ya Rabb..
ni ibrah dosa yang dilakukan..
namun,
keyakinan tawakkal hanya di serahkan padaNya..

and,
after noticed that i made so much nonsense mistakes,
there no more reasons for me to connect with him .

Jauhkan kami Ya Allah..
rasa bersalah sangat membuak-buak..

beberapa hari sebelum result keluar..
apa yang tetap di fikiran..
hanya tentang ibrah dosa yang dilakukan..
ape kesudahan yang Allah akan bagi pada diri ni..
setelah membuat sesuatu yang diri sendiri faham..
yang..
Allah tak suka..

dan..
bila result keluar..
hati ni terima segalanya..

perkiraan di buat,
markah untuk mendapat MUMTAZ 85% ..
dan, apa yang Allah bagi pada diri hina ini..
 83% .
rasa SYUKUR padaMu juga teruji Ya Allah.. 

satu je yang diri ni perlu faham..
urm..
memang sangat faham..
Allah :'(

* kita..
walau belajar bagai nak rak macammana sekali pun,
kalau tak ade redha dari Allah..
apapun tak jadi..

Allah pandang usaha kita,
itu memang .
tapi, Allah juga pandang hati kita..

segala-galanya kerana Allah..
jaga hati baik-baik..
jaga niat..
jaga segalanya..

bila hasil sesuatu kerja yang kita lakukan kita peroleh..

andai ianya elok pada awalnya lagi..,
 perasaan tenang & puas hati..
bagai ingin berterbangan di awangan..
perasaan bila sujud syukur padaNya..
hanya kita yang rasa dan faham..

dan andai ianya tak elok..
hanya kita yang tahu di mana silapnya..
apa permulaan kisah yang kita lakar..
di mana pada akhirnya..kita memang sudah tahu macammana kesudahan dia..

segala-galanya dirancang olehNya untuk mendidik hamba-hambaNya..

cuba sedaya upaya,
semampu mungkin untuk menjadi hambaNya yang betul-betul hamba..

tempoh pembelajaran di bumi kinanah ni,
bukan boleh main-main..
segalanya pengharapan memang hanya wajib diserahkan hanya padaNya..
tiada yang Maha Mampu selain dariNya..

ilmu yang masuk dalam hati kita ni,
asalnya adalah cahaya..
namun, bilamana cahaya tersebut didatangi oleh kegelapan..
salah satu terpaksa untuk mengalah..
sama ada cahaya yang akan pergi,
atau kegelapan yang terpaksa berundur diri..

........................................................................................

tomorrow,
31 Ogos 2012..

and, the day after tomorrow..
September'll come..

waktu tu bakal muncul..
saat di mana diri ni perlu untuk di penuhi oleh semangat..
semangat seorang pejuang yang sedang berjuang..
perjuangan hanya kerana Allah..
pencipta diri yang kerdil & hina ini..

namun,
andai semangat ni menggunung tinggi..
kalau hati ni masih lagi kotor..
asyik fikir untuk isi benda lain yang tak mungkin mampu bersama dengan segala cahaya yang Allah nak bagi..

baik duduk diam-diam..
muhasabah diri sendiri..
cuba keluarkan segala benda yang tak masuk akal tu..
yang sedang mengetuk-ngetuk pintu hati, pintu iman kita..

kedatangan mereka bakal merosakkan kita..

Ya Allah, jauhkan kami dari segala benda kotor ini..
jaga hati kami..
hanya keranaMu kami berada di sini..

redhai lah..

...............................................................


awak..
perasaan ni,
Allah hadirkan lagi buat kali ni..
andai sekali lagi diri ni terpedaya..
tahap mana saja keimanan diri ini kepada Dia Si Pemberi Cinta..

for you, there's nothing i can say..
you already knew everythings..
knew about what is here ---> <3
:'(
kata-kata yang terungkap selama ini,
bukan main-main..
bukan hanya kerana nafsu saya berkata-kata..
kita merancang..
namun awak juga tahu..

Dia yang Maha Mendengar,
Maha Melihat..
Maha Mengetahui..
Perancang yang Maha Hebat..

i knew that you know what is it..

dulu..
awak tahu..
insan yang sedang cuba mendisiplinkan diri ni..
bilamana waktu belajar tiba..
saya perlu untuk belajar..

begitu juga sekarang..

awak,
waktunya memang telah tiba..

sila jaga diri dengan baik..
maafkan atas segalanya..



Ini perjuangan saya..
saya ingin kisah ini bermula dengan penuh suci..
yang Allah redhai..

mencari pasangan yang memiliki fikrah yang sama..
adalah harapan setiap insan agar kehidupan yang bakal dijalani menjadi lebih mudah..

dan,
pada saya..
awak bukan perlu untuk turut sama menjadi doktor..
awak hanya perlu mempunyai semangat yang sama seperti saya..
wujudkan dalam diri..
perjuangan ini keranaMu Ya Rabb..
izinkan kami menjadi pejuang agama Mu..


untuk menjadi soleh @ solehah ni,
tak semestinya memerlukan keluarga, 
ibubapa yang soleh & solehah juga
tapi yang penting adalah..
wujud kefahaman, 
kesedaran..
 dan kemahuan untuk menjadi yang soleh & solehah itu dalam diri..



** Saya hanya melihat ke belakang untuk bermuhasabah,

bukan untuk mengalah.
Saya melihat ke hadapan untuk melangkah menggapai kejayaan,
bukan hanya untuk berangan-angan **
_ Hilal Asyraf _




Tuesday, August 21, 2012

Teguran dari mata yang memandang :)

Okeh, jOm dengar sikit nasihat dari Dr. Faizal..
sekarang,
dia ni dah habis study..
dah kat Malaysia dah pun..

yang ni, saya copy paste dari dia punyer blog,
yang bermanfaat,
kita keep elok2..

yang k.O tu,
buang jauh-jauh eh ? ;)

ni kira nasihat untuk adik-adik yang bakal masuk tahun satu kat sini..



Keep the spirit with yOu !

All the BEST ! ;)

.............................................................................

Salam semua, ni adalah email yang saya post di group perubatan mesir tapi tidak disiarkan. Bila anda baca post nih baru anda tahu kenapa tak disiarkan, biasalah, benda yang benar dan pahit ni memang tak boleh diterima orang, namun saya siarkan semula, berpijak pada bumi nyata, berfikirlah secara bijaksana.

Salam semua, tidak lambat untuk menyatakan di sini selamat hari raya, semoga segala salah dan silap, terlaser sana sini secara sedar atau tidak, dapat dimaafkan dan bermulanya lembaran baru bagi menghadapi tahun seterusnya sebagai pelajar perubatan.

Selamat menghadapi peperiksaan akhir bagi abang2 dan kakak2 yang sudah tentunya sedang bertungkus lumus ketika ini untuk menjamah saki-baki ilmu sebagai persediaan menghadapi peperiksaan akhir yang tentunya mencabar dari segi pengetahuan, psychology, kesihatan, rohani dan rezeki. Sama-sama kami doakan yang terbaik dan jejak langkah kejayaan abg2 dan kakak2 dapat kita ikuti.

Tahniah pula diucapkan kepada sahabat2 yang telah melalui tahun ini dengan mendapat kejayaan gemilang. Semoga kejayaan ini dalam keberkatannya dan memantapkan jati diri dengan sifat tawaduk dan zuhud.

Berbalik kepada niat utama email ini ditulis, semoga semua dapat menerima pandangan ini secara professional dan lekatkan dalam minda masing-masing.

System pembelajaran di Mesir agak berlainan berbanding tempat lain. We have to adapt at our best in order to survive.

Apabila terdengar berita ada sahabat-sahabat yang gagal naik tahun, adik-adik yang kena hantar balik malaysia, sedih hati bagi mana-mana senior yang mendengarnya.

Entah mana silapnya?Lalai? Asyik main DOTA? Tidur banyak? Tak pergi kuliah? Asyik berjalan ajer atau bawa kawan2 berjalan? Sibuk buat website perubatan? Ke sibuk nk berbini atau berlaki? Wallahu alam. Kita tak duduk sama dengan diorang maka hal sebenar tak diketahui. Hanya empunya diri mampu menilai diri sendiri.

Secara kasarnya cubalah disiplinkan diri masing-masing untuk komited belajar sikit. Ibu bapa dan ahli keluarga punyalah mengharap. Kalau tahun satu nak pergi mesir tu menangis-nangis ahli keluarga di klia nak melepaskan kita pergi berjihad kat Mesir ni. Dah sampai sini, lain pulak dibuatnya!!

Cuba belajar sungguh-sungguh waktu kuliah ni. Fokus kat study betul2. Biarlah orang nak cakap kita takde life pun. Kita sendiri yang menentukan makna life kita sendiri. Orang lain hanya pandai cakap ajer. Habuk pun tak ada. Kita hanya buat yang terbaik. Allah sukakan muslim yang kuat berbanding yang lemah. Jadi belajar betul2. Mantapkan ilmu kedoktoran kerana itu tujuan utama datang sini. Barulah Allah suka sebab kuat dari segi ilmu. Ini takut dicop “takde life” study pun less than 3 hours per day, luckily if study.
(TAK ADE LIFE..
betul ke pelajar PERUBATAN ni tak de life,
:)
kita sendiri yang tentukan..
kalau nak asyik jOin program tu,
program ni..
sebab nak jadi org yg ada LIFE..
study ntah ke mana-mana..
tak jadi jugak..
tapi, kenalah belajar untuk bermasyarakat..
bergaul elOk-elok dengan smua orang..)

Bila belajar sungguh2, maka bila cuti nanti, cutilah sungguh2 juga. Tak nak pegang buku pun takper waktu cuti. 

Ini time belajar, sibuk main, sibuk berpersatuan, sibuk politik sana sini, sibuk main game, sibuk nak bawa kawan oversea berjalan kat mesir, sibuk pulak nak dirikan rumah tangga, sibuk berfotografi dengan kamera nicon, sibuk buat blog dan website bla bla bla bla,maka focus dah hilang, study pun macam tak study. Apabila exam fail, kena reseat paper, orang lain cuti 3 bulan tak sentuh buku dan lepas pergi mana-mana, awak nak buat benda lain pun terhalang sebab sibuk kena study untuk subject yang kena reseat. Duit pun habis kena beli tiket flight extra sebab takde seat. Dah habis reseat, rehat seminggu dua, dah start kuliah balik untuk tahun seterusnya. Siapa yang bangang kat sini? Orang lain duk sibuk bercuti, otak fresh untuk start tahun seterusnya, awak sibuk belajar takut fail, belajar terus menerus pulak tu, maka cuti bukan cuti lah, orang lain buat attachment kat hospital, pergi FIMA, pergi beraya, jalan sana sini. Awak duk kat mesir mengadap buku time cuti.

Maka lain kali masa belajar buat cara belajar, maka masa cuti memang cuti. Hati senang bercuti. Result pun bagus.

Kita ambil perubatan, bukan perakaunan, bukan business, bukan art, bukan agama. Tak cukup ilmu salah diagnose, salah ubat, salah itu salah ini pesakit mati dalam tangan sendiri. Cubalah sedar sikit. Di Malaysia sangat competitive. The more u know the wiser u’ll be. NO boundaries for knowledge. Kalau tak cukup ilmu, buat silap, kena marah kat consultant, tak pun disaman patient, jangan salahkan orang lain, salahkan diri sendiri yang belajar macam tahi.

Ana cuma kasihan ada orang yang belajar sangat rajin, kuliah tak tinggal, tapi mungkin cara study dia salah atau berat mulut minta pimpinan yang lain, maka fail exam. Berbanding duduk dengan senior yang hebat2 kat arma tuh tak pun rumah-rumah lain, kelas pun bahasa inggeris , kemudahan semua cukup, tapi belajar main-main dan result mcm t**i.

Tahun satu sepatutnya paling mudah sebab pengenalan. Tahap kesukaran semakin meningkat setiap tahun, dan konsep tawakal memang sangat2 diperlukan. Ini subjek tahun satu, tahun 2 pun ada fail, ada yang biar lepas 2 subject ajer untuk membolehkan dia masuk tahun dua. Ada yang langsung tak pergi exam reseat paper langsung sebab tahun satu still boleh carry dua paper. Maka bercuti senang-lenang kat Malaysia, ni spesies budak perempuan. Aku nak tengok boleh naik tahun ke tak tahun berikutnya. Khasnya budak cairo university dan ain syams, namun tak terkecuali segelintir budak alex yg turut sama buat perangai mcm nih. Perangai buruk macam ni dah terjadi dalam dua tahun ni. Mereka ni ingat senior tak tahu agaknya. Ambil kisah tak kisah ajer. Itu belum kes meniru, tak berkat, I want to see u can survive or not in the real world.

Just do our best. Do what you can,with what you have, right where you are-result tu kemudian cerita, tu rezeki masing-masing . Saya percaya rezeki itu setimpal dengan usaha yang kita berikan kerana saya percaya Allah Maha Adil. Ini belajar bagai membuang batuk di tangga, pastu claim tak ada rezeki, berimankah dengan sifat Allah Maha Adil tu??

Maaflah mulut laser skit. Tapi kalau tak abang-abang kakak-kakak yang nasihat siapa lagi nak nasihat. Family semua tak ada kat sini. Cuba sedar diri sikit dan rancang perjalanan hidup dengan betul.

“Manusia yang hebat adalah manusia yang memikirkan bagaimana untuk menjadi hebat”

Sukarno pernah berkata “bagi aku 10 pemuda, akan kugoncang dunia” –Sepatutnya usia muda-muda seperti kita nilah sepatutnya kita buat habis baik , gegarkan dunia dengan kejayaan Islam. Ini umur muda-muda, sihat tubuh badan, badan sasa-sasa, produktiviti tak ada. Bukan setakat berkempen sana sini bantu palestine, demonstrasi marah sana sini, blog tak luput-luput dengan boikot Israel, tapi ilmu dan kepakaran tak ada, bila-bila masa boleh dijentik Israel, can we be a little bit wiser? Shut ur mouth and start working!


-tolong post kat kawan-kawan lain supaya dapat dimanfaatkan--




...........................................................................




senang je kan nak belajar ?



time belajar,
buat cara nak belajar..


time makan, 
buat cara makan..


time enjOy, 
enjOy betul-betul..


kalau tak ade masalah..
jangan pandai-pandai cari masalah..

nak kapel laa..
nak cuba buat tu,
buat ni..

mudah je,
put our self..
at the mOst comfortable place to be..

:: Jangan asyik nak kejar benda yang tak perlu lagi untuk dikejar ::

we're student..
just be a student..



it's easy lah !







Monday, August 20, 2012

Rayaku sebagai anak perantau ~ lalalalalaaaa..

UmmiAbah..
anak ummi mintak maaf sangat-sangat sebab tak call pagi raya semalam..
bukan tak nak call..
tapi lowrate tak jadi..
skype pun k.o..
dah tak tahu nak buat macammana..

memang dah malas nak fikir..

tambah jugak dengan banyak sangat kerja nak kena buat..

memang tak sempat nak buat apa-apa..

Ummi, tipu lah kalau kata anak ummi tak nangis..

dah penat dah nangis..
kalau skype jadi..
ummi memang tak leh nak cakap kot..
anak ummi ni menangis je..~

................................................................

terfikir..
kalau nanti dah ada kerja, tambah pulak ada anak-anak..
macam mana eh ??

ni baru broadband k.O..
xde pun nak usaha cari yang lain ke,
pinjam kawan punyer ke..
cuba jugak call ummi abah walau macam mana pun..


ummi, bukan..
anak ummi bukan tak nak call..
cuma malas nak fikir pasal raya..
dan memang suasana raya tak terasa pun kat sini..
so, that why i not the one that make my eyes bengkak because of crying too much..

ummi, tahu depan nak raya dengan ummiabah & semua eh ?
:')

i don't want any more to celebrate eid alone here..
maaf kalau susahkan ummi abah..

........................................

Raya di perantauan..

best ke ??

sangattttt !!!

















TAK BEST !



raya ni..
x de benda yang dpat membuat diri sendiri senyum..

selain..
tengok kepada diri sendiri..
yang memang ntah ape-ape..

sepanjang hari raya pertama..
baju biru, 
tudung purple..
stoking purple..
:P

dah laa ambil tudung yang tergantung di dinding je..
( better kot drpda ambik dri baldi pakaian yang nak basuh )

di sebabkan lewat bangun pagi..
malas & tak sempat nak gosok tudung yang baru dah..
ambik je laa yang mana-mana pun..
he3,,
* the best alasan to not wear baju raya *
< memang tak de baju raya pun ... > :'((

orang lain..
dengan semangatnya ..
pergi beli baju raya..
** tak main la ! saya pakai baju yang ummi saya jahit je ! **

walaupun terlibat dengan program raya kat rumah BKAN KELANTAN..
tapi, jiwa ni tak ade semangat raya langsung !

ok, fine..
orang lain..
lepas solat sunat pagi raya..
balik rumah..
TIDO !

kira OK la..bila, 
lepas solat sunat raya, pergi rumah BKAN KELANTAN..
tolong yang mana patut..












" awak, ummi saya kata..lepas awak habis MASTER,
kita dah boleh kahwin.. ;D "

|
|
|
|
|
|
|
|
|
V
:: fikir pasal kahwin lagi menghappykan kot ::


i hOpe tomorrow'll be the time for school again..

Universiti Azhar !

jOm lah belajar balik !!







Friday, August 17, 2012

ho3, mushrif !

Again !
a problem with mushrif !
;P

AdOiy !

kadang-kadang, 
kitorang kat sini..
lebih takutkan ustaz-ustaz dari orang arab sendri yg bakal ganggu kitorang..

HAHA !
bukan nak tunjuk lagak mampu & berani jalan sendiri malam-malam..
cuma..
memang masalah laa kalau nak panggil suruh mushrif teman..
lebih-lebih lagi malam..

memang diakui..
dyorang 
baik ..
& baik..
& baik..
& baik..
& baik..~


tapi..

kadang-kadang..
agak..
leceh..
leceh..
leceh..
& leceh..

..........................................................................

disebabkan malam tu, nak ikut Ateh pegi kelas Syeikh Yusuf..
maknanya..

kena set ready-ready dah ade kat wisma..

but..
because of  i made break-fastat RKB..
so, i need to go by my self to Wisma after iftar !

lepas siap-siap..
balik rumah untuk tukar baju, nak pegi wisma..
lepas terawih, berangkat ke Asyir..

nak dijadikan story yang agak adventure..
he3..
kami akan pergi sana tanpa mushrif !

asalnya, saya pergi sorang-sorang je..
tapi, mereka sangat bimbang..
oh ! 
terharu..
jangan..~
 :'D

so..
berangakat !
di sebabkan waktu ni Isyak orang dah solat dah..
so, in mind..
"mesti ustad-ustad x berkeliaran sangat.."

tapi, kami ambik jalan belakang..
he3..
lebih gelap..
lebih membahayakna sebenarnya..
tapi..
kami lagi seram kot kalau tersempak ngan mushrif !

Atieqah dengan muka yg dicover ngan purdah ala-ala orang Arab..
jadi pemandu kami..
he3..

sama-sama kecut perut  !!

sampai kat simpang wisma..
intai dulu..
takut-takut ade jejaka hensem yang keluar dari wisma..

tiba-tiba..

"pin, pin..pin......"

erk..

bila pusing belakang..
Ya Allah..ustaz !
" ish ! tak pergi terawih ke apa ustaz ni !? " <--dlam hati,

terus pusing depan balik., buat muka selumber !

ustaz pun buat tak tahu, terus je jalan..

fuhh, nasib baik !

niat nak teruskan perjalanan..
terbantut..

" Alamak !
Ustaz pusing balik !! "
" Lari !!! "

memang kecut perut habis waktu ni !!

tak tahu sampai bila nak lari..
terus masuk dalam semak kat tepi !

takut !!

HAHAHA..

3-3 macam orang baru lepas buat jenayah besar !

 sumpah takut !

bila nampak motor ustaz pass through..
ok..
line clear..

tapi,
kami tetap duk kat situ..
da lah belakang ni pokok duri-duri..
memang da tak ada pain senses kot !

ok, keluar check line jap .

bila je jenguk keluar..

memang kena & terBAIK lah !

2 orang budak kecik Arab lalu..



" Aaaaaaaaaaaaarrrrrgggggggggggggghhhhhhhhhhhhh !!! "
bergema satu Sabi' !
(( kononnya la ))

HAHAHAHAHAHAAAA..

memang tak tahu nak bagi respon macam mana..
(( sape sruh xyah pandai cakap Arab sngt ! ))

" La'..la'..la'...
maalish..maalish.. "
(tak..tak..tak..
sori..sori..)


mesti dyorang ingat kami ni..
|
|
|
|
|
|
|
|
V

o..
o..
=.='


kah..kah..
nak bercakap memang tak boleh..
perut memang macam nak pecah sebab ketawa..

Ya Allah !

kesian budak-budak ni..
tak pasal-pasal nyaris pecah anak tekak..

Aduiy..~

kami pulak..
nyaris nak pecah perut..

kira adil laa ek adik-adik.. :P

lepas budak-budak ni reda..
tanpa buang masa..
kami menyusup melalui lorong ke wisma..

jalan slow-slow..

tetibe..

2 orang ustaz keluar dari gate wisma..

" Oh My God ~~ "
speechless..

cover !

control !

3-3 buat muka blur..

main selisih je ngan ustaz-ustaz tu..

ho2,
bila masuk gate wisma..

check line kat dalam kejap..

okeh..
tak ada orang,.

masuk !

kanak-kanak mushrifah yang hantar saya..
perlu pulang semula ke rumah~~
( sebab dyorang xperlu solat terawih )

" korang, bye..hati-hati..
chaiyOk ! :D "

bila je saya sampai & masuk ke surau..

Atieqah is calling..

"Didy, kami tertangkap ! "

owh ?!

" Nanti belanja kami makan okeh  ?! "

" okey-okey..
korang!
 sori sngat-sangat ! "

dah la ustaz yang keluar dari gate wisma tadi yang tegur..

sayu kot bila ustaz kata :

'' Doktor nak pegi mana ni doktor ? :D ''
erk..

kesian Atieqah & Shuhaida.. :(

#  nilah guna sahabat, kita senang..mereka rela bersusah payah..
   :')
   sayang korang ! <3

16/8 - also a very tired day..

2-3 hari ni..
memang sangat busy..
nak-nak..
dah dekat sangat ngan raya !

semalam, MUKTAMAR kat RKB tak abes lagi..
tapi, 
di sebabkan ada meeting kat Sayyida Zainab..
tak dapat laa nak join muktamar..
(( memang tak nak pegi pun! >.< ))
program akak-akak & abang-abang..
sebagai kanak-kanak yang masih rebina anggur ni..
Allah ! boring tahap petala kelapan lah !
**amek kau, da masuk gaya Hlovate da**


waktu meeting..
dapat call dari ketua kat RKB,
bertanya tempat lepakku sekarang..
he3,
nasib baik ada alasan yang maha kukuh..

'' okey, tapi lepas abes meeting mai sini eh ? ''

'' baikkkkk.. ''
=.='

## kak Aisyah kata iftar hari ni makan ayam percik,.
owh !
tak boleh-tak boleh
WAJIB pergi ni ! ##

meeting kat Sayyida habis lepas zohor..
da laa pergi sana dengan perut yang memulas !
nasib baik dia tak buat perangai.. :D
ni kes terus tidur lepas solat subuh..
(( makanan sahur tak hadam lagi lah Didy ! ))

lepas je turun metro, dari Sayyida, 
cari tremco untuk balik Sabi'..
tapi di sebabkan esok time for shopping baju raya  =.='
kami kena bank-out duit dulu..
nanti esok tak sempat..
so, ambik tremco untuk terus ke Asyir..

*dengan tak ade semangatnya* 
 " yeay !!
esok gi shopping  ! "
:P

okeh, 
perjalanan yang memang sangat jauh lagi..
lepas ngaji 2-3-4 muka surat..
jOm tido !

sedar-sedar je..
baru je sampai kat AkhirMahattah..
urm.. lambat lagi..~

tapi, ammu tremco sruh turun..
cari tremco lain..
:'(
owh !
dengan semangat ngantuk yang memang at the highest level ni..
malas nye !!

ngantuk~
lintas jalan pun, 
aci redah je..
nasib baik berteman..
sempat jugak diri ni diseret..

balik dari bank-out duit.. 
Allah, penat nye..
zohor tak solat lagi ni..
lepas asar laa pergi RKB..

sampai rumah, 
solat zohor..
terus tidur !

tidur orang penat kalau tak cecah 2-3 jam tak sah..

2jam lepas asar baru tersedar..
Ya Allah !
lagi satu jam nak berbuka !
tengok fOn, ada misscall dari ketua..
erk..
malu !
malu !

*takkan pergi jap agisemata-mata nak break-fast je ?
ah !
lantak laa..
janji, tunjuk muka kat sana..
tambah-tambah lagi..
today is the last day of muktamar..

sampai RKB, 
terus masuk musolla..
semua orang tengah ready-ready nak berbuka..
he3,

memang sangat malu lah ! 
dengan mata yg baru bangun tidur nye..
tolong je yang mana patut..

sebelum berbuka, 
ada majlis khatam quran dalam Ramadhan..

isk..
isk..

sumpah !
memang sedih sangat-sangat !

ntah..
tak tahu otak tengah fikir pasal ape..
tapi, air mata tak henti-henti duk turun..
* rindu Malaysia kot~ :'( *

lepas habis majlis, 
terus azan maghrib..
lepas solat tu, 
kami tak terus makan..
sebab kuah tak masak lagi.. ;)

tak pe, makan buah-buah dulu..

tak lama pun kena tunggu..
dalam 1/2 jam je..
(( 1/2 jam je la ! ))
=.='

* orang yang penat memang tahu mengeluh je, da lah tak buat kerja ! *

malam tu, ingatkan nak simpan-simpan RKB,
( sebagai AJK persiapan, rasa tanggungjawab tu wujud )
tapi dyorang semua ada macam-macam benda nak buat..

2 van nak ikut pergi hantar kak Husna, bekas raisah..
( bye kak Husna ! have a nice trip ! )
1 group nak pergi kelas sheikh..
hurm, maksudnya..
esok kot settlekan semua benda ni..
tambah-tambah gak, 
lusa da nak raya, 
mesti AJK persiapan raya pulak yang akan urus
(pendapat orang lain..)
terima je lah..

lepas terawih..
turun bawah nak amik mushrif..

battery da lOw sngat dah..
nak balik..~~

nasib baik ada Ateh yg tolong mintakkan mushrif..
alang-alang ustaz ramai-ramai tengah lepak kat bawah,.
tangkap je sorang..

"ustaz, tolong hantar sorang..
kat Libi je..dekat je.."

masing-masing pakat tengok muka masing-masing yang tak berapa hensem..
hurm..

"Nik, g jap ! Dekat je tu.."

"tak pe laa..orang lain laa.." - buat muka malu-malu..

"kejap je..Gi je lah Nik ! "
arah sorang ustaz..
( suka-suka hati je arah orang, diri sendiri bukan nak rase tanggungjawab pun )

"tak pe laa..."

tiba-tiba..

" NTAH PAPE LA !! "

oh !
terkeluar !!!

maaf !
maaf !
maaf !

hahaha..
maaf kalau biadap..
tapi memang awak ni ntah pape lah ustad !
saya bukan nak ngurat awak kat tengah jalan pun la ~ =.='

"takpe-takpe..
dekat je..
saya boleh balik sendiri..."

sambil meneruskan langkah..

buhbye !

ustaz, tolong faham jiwa boleh ?
sekarang bukan time nak main-main okey !!

waktu tengah jalan-jalan tu, ade gak bunyi tapak kaki orang ikut kat belakang..

tahu pun ! >.<
kih..kih..kih
( gelak jahat ! )

Thursday, August 16, 2012

sO in lOve !

lOve this song too much !
serious la !

walaupun minat kat jalan cerita je..
but, the memories'll come when i hear this song~
terbaik la Kim Tae Hee & Kim Rae Won !

Spring, summer, fall & winter dreams 
Those are shinning like a star 
They keep whispering, 
I'm so in love with you 

Spring, summer, fall & winter love 
It is breezing to my heart 
and it keeps telling 
I'll make you rainbow smile 

I remember when we were angels 
when we dreamed about us 
All my days were happy 
just like a snowy christmas 
I wish i'd have them always 
Every step i make writes a story 
It is full of the heart 
feeling love of my life 
and missing friends of my time 
I Wish i'd have them all 

In Spring, summer, fall & winter days 
we've been sharing all the hearts 
love shines in my eyes 
love just won't fade away 

I remember when we were angels 
when we dreamed about us 
All my days were happy 
just like a snowy christmas 
I wish i'd have them always 
Every step i make writes a story 
It is full of the heart 
feeling love of my life 
and missing friends of my time 
I Wish i'd have them all 

If you'd all the way show me the world 
where I will stay in love 
All my days will be white 
just like a snowy christmas 
You're just all I need

#kerja meng"copy" ni tak susah pun..:P


Monday, August 13, 2012

Tahun depan saya nak balik Malaysia . fullstop. :'(

5days to go..
everyone talks about RAYA

me ?

:)

what should i do ?

sape tak rindu nak jumpa ummi abah..
sape tak nangis bila rindu..
sape tak sakit bila acap sngat nangis..
sape tak rase rindukan ummi abah dia bila sakit..

and..
dengan tulus ikhlas..

i MISS all of them too much !

nak jumpa ummi abah..
geng-geng saya yang hebad-hebad.. ;)
(( abam, ngah, chick, kaknik, amak, adik ))
kawan-kawan..
sedare-mara..
makcik-makcik yang cun-cun kat kampung..

nak solat terawih sekali..
main bunga api..
tak tengok tv
((abah haramkan lagi ke untuk bukak tv sekarang ?? ;) ))
nak simpan-simpan rumah..
nak sama-sama kalut pagi raye..
nak main cucuk-cucuk sate malam raya..
nak pakat-pakat buat muka malas nak iron baju orang lain pagi raya..
** nasib baik cikgu tinip ade..^^, **


isk..

rindu..

tak tipu..

rindu sangat-sangat..

nangis tu, 

biasa..~

>> counting that day..
10months to go ! <<
:D

saya pun nak balik Malaysia !!

<< Salam 25Ramadhan >>


: yesterday :

Mesyuarat again today !

okey..~
di sebabkan semalam memang penat tahap nak berbuka awal..~
langsung tak sempat nak sediakan baju untuk hari ni..
balik terawih terus tidur !

and..
after sahur pagi tadi pun..
tidur balik !
lepas solat subuh..
Ya Allah..
tidur balik kut !

as a result :

dah pukul 7pagi !

lewat !

dah laa tempat dia jauh..
nak kena naik metro (komuter) semua bagai lagi !

1/2 jam lepas tu..

siap..

and..
macam biasa..

 "bik..
bilik saya ni..
tolong kemaskan yer..
baju-baju kotor tu, 
letak dalam baldi je,
nanti saya basuh sndri..
mekasih bik.."

" baiklah..~ "
( jawab diri sendiri )

pukul 8 baru nak cari teksi..
kena pi metro dulu..
Allah..~
lewat sngat !
dah laa ni mesyuarat kali pertama..

apa-apa hal..
balun je laa..

8.15 a.m..
atas metro lagi..
( nasib baik pakcik tu tahu nak kena naik metro mana nak gi SayyidahZainab )



8.30a.m..
baru sampai sana..

and..
again~

kami cuba penuhi JANJI MELAYU itu..

tapi, nasib baik tak semua AJK dah sampai..

but, we're the last akhowat that arrived here... =.='
tapi..
ikhwah..
sorang pun tadak !
__ikhwah-ikhwah ni..
laki jugak kan ? __

 >> take note for that <<

1hour10minutes..
they late..

ohh..~

16 kali "maaf" diulang..

takpe..~
kami tak kisah..
=.='

.............................................................

okeh !
secara keseluruhan..
dalam program Syawal Perubatan 2012 ni
saya di taklifkan untuk pegang portfolio
" Penyelidikan & Pendaftaran "

yang kena bekerja..
sebelum dan semasa..
selepas ?
hang keje laa sengsoranag.. =.='

>> selidik berapa ramai lagi pelajar perubatan yang masih stay kat seluruh Egypt.. ouwh >.<

dan..
>> pendaftaran..
simple job as the name..~

insyaAllah,
will work toghether with Dr.Faiz, 1st year student from AinSyams university..

" i'm newbie, please..
sila beri tunjuk ajar.. "

pesanan pengarah program :

 " tak kira lah kalian semua ni, dah pernah handle program ke..
tak pernah ke..
kat sini lah kita nak belajar..
sebagai doktor masa depan..
banyak benda kena mahir..^^, "

hurm..
di sebabkan semalam dah join mesyuarat PMRAM..
nak menyampuk pun kat sini pun,
dah mahir dah laa..
tak canggung sangat..

dekat-dekat dengan zohor..
semua settle..
hari Khamis ni meet balik..
so, smua kerja kena selesaikan sebelum Khamis..

lebih-lebih lagi kami yang pegang portfolio ni..
kalau tak tahu bilangan jemputan..
macamna nak bajet makanan ?
nak edar iklan ?
nak buat belanjawan apa semua ??

okey Dr.Faiz..
jOm struggle sama-sama !


lepas bersurai..
back to Hayyu Sabi'

buhbye SayyidaZainab..

naik metro di tengahari camni..
tak de yang special..
melainkan bayaran yang hanya segenih walau sejauh mana merantau ~

dengan orang yang sangat ramai..
campur ngan dahaga yang membakar tenguk..
(( boleh pulak kakak ni minum air depan orang ramai ? Sprite pulak tu ! adeeh~
tak leh blaah punyer akak.. ))

sampai metro Ghamra..
ambik tremco balik Sabi'..

he3..
disebabkan teksi pagi tadi balun 18LE..
+.+
""daku tak jadi kanak-kanak yg dapat pinjaman lagi pak cik oi !""

serik~

lambat pun lambat laa..
janji 1.75LE je.. ;)

owh !
=.='
penat-penat..

balik rumah tidur sampai asar..

dekat-dekat nak berbuka..
baru tergedik-gedik nak keluar rumah..
nak cari buah laa..
beli air laa..

he~

apa lagi !

kami pun keluar..

buat hilang lenguh-lenguh sebab bnyak tidur.. :P

angkut pauh bnyak-bnyak..

anggur tak yah citer..

benda wajib..

di sebabkan banyak sngat main-main kat tengah jalan..
haha..
berbuka kat kedai runcit laa jawabnya..
nasib baik tak de ustaz yang bergelimpangan kat luar..
kalau tak..
tamat lah riwayat kami sebagai kanak-kanak bujang..
oh NO !

........................................................

berbuka memang tak ingat dunia..
nak makan semua buah yang ade..
dari pauh kuning..
hijau..
hingga lah..
pauh yang tak masak..
buat "colek" yang sangat best ! :D

he3..

makan !!

hasilnya..
sakit perut sepanjang malam !

terawih kat surau memang tak dah la..
(( lebih-lebih lagi, hanya saya je yg able to do it..
masalah pulak nanti nak pegi terawih jalan sorang-sorang ngan mushrif..
dalam kes ni, memang kena tunggu mushrif tetap laa.. ;P )) 

>> Salam 25 Ramadhan ^^, <<





Sunday, August 12, 2012

hidup saya sebagai PM , semalam :P

Yesterday, after finished the Tahsin..
baru teringat..
kawan minta ajarkan Anatomy after zohor..
3/9 nanti, dia akan reseat subject tu..
kebetulan, dia tinggal kat Wisma ni je..
jadi,
nak tak nak..
kena stay lagi kat wisma..

tak lain tak bukan..
:P
merempatlah kat sofa bawah sambil surfing internet..

unexpected..~
dalam keadaan macam ni..
Allah datangkan satu amanah untuk dipegang..
** with a bunkface waiting for game to be download =.=' **

"nak taqdim awak ni boleh ke ?"
"hurm? untuk ape ?"
"majlis merdeka nanti, jadi AJK"
"owh, i.Allah, boleh je.."
"ok, pukul 2 mesyuarat kat surau eh.."

jadi,
janji temu denga kawan..
just a few hour we met..
sempat ajar tulang jer..
tu pun lower limb..

i.Allah, dah dapat manfaat kat situ..^^

5min AFTER 2 p.m..
turunla kat surau..
(( after tu penting, siapa lagi kalau bukan kita yang yg nak membuktikan JANJI MELAYU ni ))



"Ya Allah..
=.='
program PMRAM  kot !
( Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir )
* mewakili semua pelajar Malaysia kat Mesir *
dan saya menjadi salah satu ahli..
tak pernah muncul di bayangan pun nak join mereka semua..
bekas ketua "Kesatuan Pelajar Kelantan Mesir"..
sama-sama jadi AJK, 
same as me kot !
owh..

and again..
inferiority complex !
>.<

kerdil nye Ya Allah..
siapa lah sngat aku di kalangan mereka semua yang hebat-hebat ni..

bila pengenalan diri dibuat..
i noticed that..
all of ahli mesyuarat are students of pengajian Islam..
** being Pengajian Islam's student..
  is HEBAT !
and, i proud of them..

tambah-tambah lagi..
saya masih lagi tahun satu..
plus-plus-plus..
rasa kerdil..

Ya Allah..
memang Allah terlampau-lampau banyak nak mengajar Mardhiah kat sini..

tak dapat balik Malaysia,
not a problem laa right now..^^
cewah..
ni lepas penat menangis ni..~ :P

Allah..
Allah..
:')

disebabkan mereka MEMANG sangt hebat,

dengan secara tak sengajanya..
satu kontrak dengan jongkol emas dibuat..
jadi..
kira sudilah mereka untuk
merempat kat dalam mulut Mardhiah Ashari ni :P

sikit je talk..
org yg penuh dengan pengalaman vs org yg langsung tak de pengalaman..
owh !

yang pasti..
banyak saya belajar dari situ..
bagaimana cara mereka nak handle semua masalah..
fikirkan plan A, B 
kaut perancangan majlis keseluruhan..

and..
i really-really gOt  somethings here !
terima kasih Allah..

## cuma, satu je..
insyaAllah program ni akan dibuat pada 2,3,4 September..
and, that time..
my buddies here..
in examination phase..
i hope i can be with them that time.. : ( ##

robbuna yusahhil..
insyaAllah..
perancangan Allah terbaik..^^

...................................................................................

and,
petang tu pulak..
akak-akak senior pengajian islam ajak bukak puasa sama-sama kat RKL..
( Rumah Kelantan Lama )

(( something need to be proud laa..
ho3,
berlagak kau !
sebab kami budak-budak medik kat umah ni..
jarang sngat nak bergaul ngan mereka semua sebenarnya..
sebab fikrah lain-lain..
nak buat humour pun,.
takut tersalah ayat.. ))
:)
+ saya hormat mereka yang belajar agama kat sini..

bila sampai sana..
bukan kami je yang dijemput..
rupa-rupanya..
mereka ramai-ramai..
panggil ahli usrah masing-masing..

ok~
what can i see here..
Allah want me to make friend as many as possible.. :D

** Allah nak robohkan label "TAKbermasyarakat" yang dibuat oleh my abang upon me.. :) **
he3..

__korang, akak-akak..
BEST dapat kenal korang semua..
terima kasih ! :) __

Terima kasih Allah..


sahur 24Ramadhan :D

Be tho only one that able to fast here isn't too bad..

Still, i've them to break-fast..
although they aren't accompany me when sahur..
but, i can stand by it lah..^^,

he3,

semalam 2orang kanak-kanak tersebut "moreh" ngan KFC..
_budak tak puasa pun nak moreh jgak, 
tak  malu.. ;D_

tapi, disebabkan event semalam yang padat tahap PM..
lepas terawih, terus tidur..
Allah..penatnya.. =.=

nasib baik sedar pagi tadi awal skit..
(( tu pun Atieqah yang kejutkan.. :P ))

bolehlaa jugak nak masak2 nasi goreng..
tapi, 
masuk dapur tengok nasi semalam yg semalam punyer.. : ho3 :
da give up untuk terus hidup.. :'(

so,
makan yang mana ade jelaaa..

"Didy, ade puding telur dalam peti..
kat sni, roller satu lagi tinggal ni..
makan eh.."

:')

owh..
TT^TT
sayu..~
mekasih bnyak2 awak..

ok !
al-jawabnya..
makanan sahur hari ni..

:: pudingroti . roller. biskut . airmasak ::
tempat : bilikDidy..
__sorangdiri__

#hari ni ada mesyuarat kat Sayyidah Zainab, mOga tenaga ini cukup !