Monday, October 8, 2012

Masa HARTA terPENTING saya..

suatu saat..
bilamana..
 mata, 
tubuh, 
otak..
merasai kepenatan yang tahap GIGA..

10 hours i slept was a very ' WHATTTT !!?? '



bila bangun dari tidur..
rase macam nak menangis..
masa nak di undur..
tiada kemampuan..

Allah..
masih banyak benda yang aku perlu selesaikan..
:'(

namun..
HUSNUZZON kepada Allah..

Dia tahu betapa diri ini keletihan..
betapa aku perlukan rehat..

betapanya hambaNya..
sudah sangat PENAT..

Terima kasih Allah..

**he3, tidur lama-lama mmg sangat tragis !
kerana..
" Tidur 4jam, pun da OK la ! "


TAPI . . 


erkkk.. :P

:: Kerana aku budak MEDIC ::

Dunia..

tahu ke ?

KAMI..

sedang berjuang sekarang..
korbankan segala yang kami miliki..

waktu rehat..
waktu bermain..
waktu tidur..
hatta, 
waktu makan..

cuba untuk tabah apabila merasai kepenatan lebih dari orang lain..
cuba untuk bangkit segagahnya apabila terjatuh dari tempat yang tertinggi..


kerana..

kami ingin jadi yang terBAIK di sisi Nya..
berikan yang terbaik untuk semua insan..
berbakti kepada sesiapa sahaja yang memerlukan..
memberi segala-galanya yang kami mampu..

Allah..
KAMI ingin jadi yang terBAIK..
redhai kami..
kuatkanlah kami dari segala aspek..


. . doctor-to-be . .

sila..

:: TABAH ::

***dah nak dekat sebulan kuliah buka, 
masalah demi masalah datang menjenguk..

diri ini..

PENAT
fullstop .
:'(

Jiwa..dengarlahh..

Ujian adalah guru yang tidak bercakap, 
tetapi ia sangat mengajar dan mendidik.
Yang mempunyai maksud tertantu.
Kerana jahilnya awak,
 apabila ujian datang dari Allah..
 sangat mudah awak melatah.
 Seringakali terasa Allah tidak adil,  
Hati berdendam, buruk sangka pada Allah yang mendatangkan ujian itu.


Awak..

Allah Maha Pengasih..
jauh sekali Allah takdirkan ujian hanya untuk menyusahkan hamba-Nya. 
 Ujian melatih awak untuk mendapatkan sifat-sifat yang terpuji.. 
sabar, 
redha, 
tawakkal, 
baik sangka, 
mengakui diri sebagai hamba yang lemah, 
mendekatkan diri dengan Allah, 
mengharapkan pertolongan Allah, 
merasai dunia hanya nikmat sementara..




" Ujian tanda kasih sayangNya..
:'D ''
Terima kasih Allah..



Monday, September 10, 2012

Kanak-kanak itu~ ;D

tempat bergaduh..

tempat kongsi segala duka..

tempat nak share perasaan happy..

tempat nak buang perasaan boring..

tempat nak sama-sama jalan-jalan entah mana nak tuju..

tempat nak sama-sama terketar-ketar bila tengok movie seram..

tempat sama-sama memekak kat dapur time kalut nak memasak..
(Didy tukang kacau je ! ho3~)

tempat nak main osom-osom time nak mintak mushrif..
(selalunya Didy lah yang kena !)

tempat nak sama-sama kalut di pagi hari exam..

tempat nak stalk insan-insan tertentu lepas iftar..
he3, 
aaaaauuuuuummmm~!

tempat nak sama-sama berebut toilet..

tempat nak  tu..
nak ni..~

mereka, SEGALANYA !
:D

3 bulan sumer vacation..
orang lain ..
balik Malaysia..

kami, 
stay kat Egypt..
my pose & raya sebagai anak perantau..
tak lah teruk sangat bila ade mereka 2 orang ni..


kami kanak-kanak, nak solat terawih ugak !
( muka berlagak sedih lepas penat berkejar-kejar dengan mushrif ! )

summer tanpa kipas bagaikan apa ntah~
( sambil-sambil tunggu ustad tengah baiki kipas )

(nak gi jalan-jalan at the night )

( muka suci di pagi raya :D )



he3,
ni hadiah yang berjaya kami dapat..
sekurang-kurangnya..
ada gak kenangan selama mana tak balik Malaysia..

biarpun NAIB JOHAN..
at least~
dapat ;)

(NAIB JOHAN Ghurfah Idaman_Muktamar'12)
* selepas HEWI KPKM membuat lawatan..
he3, rumah yang bagaikan kapal pelayan yang pecah..
bertukar menjadi cruise kejap :P *




apa-apa pun, 
my 3months summer vacation is..
NOTHING 
without this 2 nonsense girls !
:)

uit budak-budak !
thanks tau, coz sudi hidup ngan Didy kat sini ;)


|
|
|
|
|
|
V

<3 Atieqah , Shuhaida <3

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud; 

"Tidak sempurna iman seseorang itu, 
sehingga dia mengasihi saudaranya, 
sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri." 
(Hadis riwayat Muslim)

Didy sayang korang ! 

#esok pagi, Shakirah & Farhan sampai~

SELAMAT DATANG !

dari kami, 
3 orang bedebah yang masih tinggal kat rumah Libi :)




ABAH : ''Payah pun, kena syukur jugak"

Lagi beberapa hari, kuliah akan bermula
Alhamdulillah..
terkeluar jugak Mardhiah Ashari dari kemelut keboringan yang memang terlampau boring ni !
:D

...............................................................................................................................................

talk soal study..
tiba-tiba je..
teringat kat abah..
( satu-satunya insan yang mampu membuatkan diri ini mengalirkan air mata..
 dengan hanya bicara darinya )
itulah abah saya.. <3

waktu kecik-kecik dulu..
bila je semangat mulai nak patah..
saya ada abah..
abah sebut je apa-apa..
semangat saya naik balik..

waktu sekolah dulu..
lebih-lebih lagi waktu sekolah menengah..
diri ni agak nakal..
belajar pun,.
ho3~
agak main-main kot..

abah tak henti-henti bagi nasihat..
ingatkan tentang perkara tu..
perkara ni..
harapan abah pada anak perempuan beliau yang ni,
sangat tinggi..
urmm :')

semalam., blog walking..
klik pada blog abah..
usha kejap..
buat hilang rindu..

stalk balik entry abah yang lama-lama..

tahun 2010..
terjumpa satu entry yang bertajuk :

"payah pun kena syukur jugak"

yang buatkan anak abah yang kejauhan ni..
mengalirkan air mata..

abah tak pernah mengadu di setiap kesakitan yang abah tanggung..
langsung tak..!
siapalah kami kanak-kanak yang amat memerlukan beliau..
untuk abah mengadu masalah..

dalam entry tu..
abah bercerita tentang sabar dan syukur..

satu je ayat abah yang membuatkan diri ni tersentuh..

(petikan dari blog abah)
Hari ni pagi lagi saya bersama 3 anak jantan ke kebun, menyempurnakan polibeg tanaman sejenis herba yang kami proses sebagai ubat tradisional dan sehingga kini boleh dikatakan ok la. Boleh juga dikatakan sebahagian besar dari pengguna akan membuat pesanan ulangan satelah mereka mengambil herba ini. Alhamdulillah.


Separuh dari polibeg yang telah diisi dengan media tanaman itu dah dinaiki rumput, subur pulak tuu, masakan tidak media tanaman yang diisi kedalamnya dicampur dengan baja organik, kebetulan hujan pun jadi sekarang, apa lagi sedaplah puak rerumput yang bercambah didalam polibeg itu membesar dengan makanan yang cukup.



Payah juga nak tarik rumput dan anak pokok yang tumbuh dalam polibeg itu, ada anak pokok yang akarnya seakan-akan memenuhi polibeg dan menjadikan jari telunjuk kanan saya sakit dan payah nak dibengkokkan. 

:'(
Allah, ayahanda sayaa..


Tiba-tiba dalam satu kelompok polibeg, bila saya menarik rumput dan anak-anak pokok keluar sekumpulan semut merah yang tidak menggigit. Wah, fikiran saya cepat mentafsirkan, kalaulah semut ini semut gatal alamat amat payahlah kami nak buat kerja. Dan, masa itu, saya akan mengatakan, 'kalau tak ada semut gatal, pasti aku dapat mencabut rumput ini dengan selesa dan cepat dan sebagainya.'



Oh, rupa-ruipanya terlalu banyak ni'mat Ilahi dengan menumbuhkan rumput dan anak-anak pokok ini dalam polibeg ini, Allah tidak menumbuhkan pokok duri, tak diperintahkan semut gatal berumahtangga dalam polibeg ini, tak juga Allah SWT memberi keizinan untuk jadi tempat persembunyian ular lipan dan sebagainya disini.



Rupa-rupanya, banyak benda yang membolehkan aku bersyukur dengan apa yang ditentukan Nya.


.......................................................................................................................................

beberapa hari lalu,
abah hantar message..

bertanyakan tentang aktiviti anak beliau,
di bumi Mesir ni..


abah macam tahu-tahu je ,
apa yang saya buat..
he3..

urm..
mungkin abah tahu..

"kena ambik positif semua perkara..
semoga mendapat kejayaan dunia & akhirat, 
insyaAllah.."


urmm..
walaupun saya tak balik Malaysia..

banyak sangat benda yang saya dapat kat sini..
lebih dari orang lain..
insyaAllah..
Abah suka sangat bila dapat tahu saya join kelas quran..
join program..
mean : tak buang masa sangat..
urm, perkara yang elok..
abah redha..
Allah pun redha..
insyaAllah.. :D

suatu ketika dahulu..
waktu diri ni lemah & malas di waktu pertengahan belajar..
abah massage..


 " kepada semua anak-anak abah..
selamat menjalankan tuntutan hadith  :


طَلَبُ الْعِلْمِ فَرِيضَةٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ


Allah..
:')


abah,
jiwa abah faham apa yang anak-anak abah sedang rasai..
Allah hantar firasat.. Allah suruh abah yang tegur kami..

Abah..
anak abah yang ni susah nak rasa bersyukur kan ?
perjuangan abah kat sana untuk makan minum kami..
susah payah..
abah je yang terlebih menaggung semua tu..
waktu diri ni bimbang ketiadaan duit..
abah yang bertukus lumus mencari..
anak abah kat sini ,
bersenang lenang tunggu abah masukkan duit..

abah,
anak abah pun nak jadi insan berjaya macam abah..
seorang kanak-kanak yang lahir dari keluarga miskin..
namun..
semangat yang wujud dalam diri abah..
membuatkan segala-galanya dalam hidup abah berubah..
menjadikan abah insan terHEBAT dalan HATI kami..

Allah..
Hamba Mu ini, 
lupa untuk bersyukur dengan segala nikmat yang Engkau berikan..
nikmat kesihatan untuk teruskan perjuangan..
nikmat kehadiran 'mereka' yang membantu dalam setiap perkara..

walaupun badai kesusahan Allah hantar,
satu je yang perlu fikir..
semua ni adalah tanda kasih sayang dariNya,
terus hilang penah lelah untuk hadapi masalah tersebut..
insyaAllah ^^,

Allah, jaga diri beliau Ya Allah..
jaga mereka semua untuk ku Ya Allah..



diri ini berjanji..
akan cuba yang terBAIK !
:D

urmm.
iyer abah,



walaupun payah macammana pun..
kena syukur jugak ! ;)



Didy,
abah's strongest daughter !





semangat !
:D


Sunday, September 9, 2012

my SUMMER vacation in Egypt !

Sekarang Egypt dah 26 darjah celcius~ ;D

my sweet! winter is coming..

( huhu, Egypt dengan winternya..
kwang..kwang..~ )

so, waktu untuk belajar secara serius balik pun da dekat..

hurm..
a very boring summer vacation to be the one that stay here..
only Allah knows how it was !

my life after the exam finished, 
until now..
and several days after this..

WHAT I AM DOING ?

beberapa minggu yang pertama, 
di sebabkan akak2 & abang2 senior masih lagi dalam exam phase, 
so, kanak-kanak yang dah habis exam ni..
tidur, 
tidur..
and 
tidur..
sampai sakit belakang ! 
serius..
tak tipu~ :P

bila dah penat sangat nak layan tidur yang tak best tu..
alhamdulillah, 
dapat masuk kelas quran..
tahsin bacaan dengan syeikh-syeikh Arab.. 
alhamdulillah !
Allah bagi peluang ni :)
so,
tiap-tiap pagi, 
tahsin quran, :D

tapi..
kalau kelas batal, 
TIDUR !

lepas je habis kelas..
kalau tak pergi melencong mana-mana tempat, 
balik rumah..
layan movies, yang sangat-sangat banyak..
sambil makan Egypt's junk food <--ni penting, sambil-sambil nak bina badan..

bila movies yang banyak tu dah habis..
terjadi lah aktiviti yang tak berapa nak bermanfaat ni..

|
|
|
V

window shopping kat:
Genena Mall, 

City Star, 

**window je laaa..
nak beli ? 
tunggu dapat kerja kot :P

jenguk-jenguk barang impian <3
he3..

IT Mall, Sarag Mall ..
& segala jenis mall yg nampak menarik,
Royah tak Royah semua skali kami masuk..
kedai runcit ammu kat bawah pun..
masuk jugakk..
kalau boring sangat, 
16 kali pergi dalam sehari..
dyorang tak pernah nak marah..

shopping kat Hussien, 
Atabah..
sampai energy low tahap nak off..
*dengan panas-panas, 
orang yang sangat ramai, 
tambah-tambah kalau puasa !
Allah~
tapi, kami rela ~ :P
ho3..
walaupun hanya nak beli stoking 1 pasang, 
rela bayar teksi dekat 20LE semata-mata nak jalan-jalan jer !

baca manga online ( bagi yang tak bawak komik datang sini sekali laa )
kalau boleh hafal skali skrip dyorang, 
tu lagi bagus..


baca cerpen online ( yang membangun je laa.. )

main-main kat Wonderland , Hadiqah Dauli :D 
terpekik sampai suara nak ngaji esok hari pun rosak..
hurm...

bila dah lewat petang, jalan-jalan keluar , 
pergi makan asir (jus buah) yang terBAEK ! :D
*gedix, petang-petang baru nak keluar*

sebab time tu laa best !
:D



pic,credit to : asada~

makan segala benda yang hanya keluar time summer, 
sebab nanti kuliah dah start, 
Egypt da nak masuk winter..

lawat ke semua restoran Melayu & Arab yang ada kat Mesir, 
cuba seeeemmmua makanan.. :D

chat dengan insan di seluruh dunia sampai tak de ayat dah nak dikeluarkan..

call pakwe & makwe kat Malaysia sampai kreadit habis~ 


tapi..

hidup kami bukan semata-mata macam tu !

ada jugak..

join kuliah agama yang BKAN/PMRAM anjur..

join majlis-majlis ilmu yang berfaedah..
biarpun dalam bahasa Arab,
duduk je,.
dengar..
sebab..
Allah ciptakan malaikat “Sayyahun” sebagai malaikat yang melancong dan menghadiri majlis ilmu dan zikir (majlis mengingati Allah)..
ini bermakna..
dalam majlis ilmu macam ni..
ada malaikat yang turut serta dan memayungi para penuntut ilmu :)

masuk kelas-kelas yang berfaedah..
seperti, kelas quran ke..
kelas bahasa ke..

lawat kuliah (universiti) kalau ada masa, 
supaya mood belajar kat sana tak hilang..
tengok suasana uni kalau-kalau ada yang berubah..
jumpa & tanya khabar doktor-doktorah yang sentiasa setia kat uni..
pergi tegur pak cik-mak cik yang ada..
jumpa kawan-kawan Arab..

paling penting !

BELAJAR~

buku-buku untuk next year, 
shopping awal-awal..
ambik mood study
 awal-awal lagi..baca semua buku,
time-time boring kat rumah
(walaupun sentiasa boring. tak pe..baca tiap masa)

jadi, di sebabkan jadual hidup waktu summer saya ni SANGAT best ! , 
saya...
tak nak hadapi summer kat sini lagi tahun depan !

ummiabah, tahun depan, nak balik Malaysia ea, ;(


Friday, September 7, 2012

my Leopard friend ! :D

Hadis Abu Musa r.a :

Daripada Nabi s.a.w baginda bersabda: 
Sesungguhnya perumpamaan berkawan dengan orang yang soleh 
dan berkawan dengan orang yang jahat 
adalah seperti seseorang yang membawa minyak wangi 
dan seseorang yang meniup dapur tukang besi. 
Orang yang membawa minyak wangi, 
mungkin beliau akan memberikannya kepadamu 
atau mungkin kamu akan membeli darinya 
dan mungkin kamu akan mendapat bau yang harum darinya. 
Manakala orang yang meniup dapur tukang besi, 
mungkin beliau akan membakar pakaianmu 
dan mungkin kamu akan mendapat bau yang tidak elok darinya.

Mafhum hadith ni, mesti da faham kan ?

Kat sini, Rasulullah pun dah pesan, betapa pentingnya kita..
untuk memilih kawan yang terbaik untuk dijadikan teman..

Kawan yang terbaik, 
ialah seseorang yang sentiasa membawa kita untuk sentiasa mengingati Dia, 
dan mengingatkan kita untuk menjauhi setiap laranganNya..

Sini ada beberapa jenis golongan kawan..
hurm,
Nak melabel kawan buat apa ?
Diorang nak hidup dengan kita pun dah kira OK kan ?

Ni cuma nak tengok, 
kita ni..
tergolong dalam golongan yang mana..
mean..
check diri sendiri ~ :)



Si Pendengar
Jenis ini mudah mendengar tak kira perkara remeh atau berat tanpa mengadili kita ni salah atau tidak
( Ini yang tak best sikit, tapi memang tak boleh nak elak laaa..sebab dia sangat baik.. )
Mereka tidak akan menyampuk luahan hati kita dan tidak akan memberi nasihat sehingga kita pinta. Kita patut memiliki kawan jenis ini sebagai tempat untuk meluahkan perasaan tambahan juga, kawan jenis ini sangat bagus menyimpan rahsia.

Si jujur
Kawan jenis ini akan bercakap perkara yang jujur sahaja 
( jujur sangat pun takut jugak ! )
tidak kira kita menyukai atau tidak perkara yang anda dengar. Mereka sangat jujur sehingga ditafsirkan sebagai biadap. Kawan jenis ini yang akan memberitahu dan mengomen segala benda yang kita buat seperti sekiranya kasut yang kita pakai tidak sesuai dengan baju, atau sekiranya baju yang dipakai itu tidak cantik. Namun, selepas dia mengkritik dengan jujur, dia pantas memujuk kita kembali atau meminjamkan kasut yang sesuai untuk kita.

Si Penggemar Fesyen
Bercerita pasal kasut atau baju yang mahal, 
tidak semua mampu untuk memiliki barangan Jimmy Choo atau pon Guess. 
Maka, kita patut memiliki kawan yang tergolong dalan jenis ini kerana mereka mampu memilikinya dan dia sangat berbesar hati untuk meminjamkan kepada anda. 
( macam nak ambil kesempatan pun ada :P )
Mereka ini lah yang sesuai dijadikan rujukan sekiranya kita ingin berbelanja besar untuk satu-satu barangan mahal. 
Mereka mempunyai citarasa yang tinggi dan rasa fesyen yang sempurna. 
Namun perkara yang paling menarik, anda mempunyai akses penuh kepada almari beliau.
( yang ni memang nak ambil kesempatan ) 
Hebat bukan?

Si cergas
Ingin tahu DVD senaman yang mana patut dibeli atau yoga studio yang baru dibuka berdekatan dengan rumah anda patut dicuba atau tidak? 
Tanya saja si cergas. 
Mereka yang tergolong dalam kategori ini tidak lokek berkongsi rahsia masakan rendah kalori yang lazat dan enak. 
Nak ajak teman berjoging..ajak je mereka ini, 
mereka sangat berbesar hati menemankan kita bersenam di taman.

Si Diva
Kita semua perlukan drama dalam hidup, 
maka tidak salah memiliki salah seorang kawan dari jenis ini. 
Mereka ini bukan ‘drama queen’ tapi lebih kepada sang puteri yang wataknya tidak akan menyusahkan orang lain. 
Mereka mudah ketawa termasuk kepada diri sendiri, comel dan tiada musuh. 
Yang pastinya hanya suka berlagak diva dan tahu semua perkara.

Si Lasak
Golongan ini lasak seperti budak lelaki dan tahu semua perkara yang budak lelaki tahu. 
Mereka ini mampu untuk menukar tayar kereta kita yang pancit sekiranya kita tiada kawan lelaki yang boleh menolong.
Golongan ini tidak akan sesekali memperlecehkan kemampuan wanita yang serba kekurangan malah mereka sangat boleh diharap.

Si pengambil berat
Mereka yang tergolong dalam kategori ini bersikap seperti ibu yang sangat mengambil berat. 
Kawan jenis inilah yang akan memasak bubur dan sup ayam sekiranya kita demam, 
yang tahu setiap jenis bunga dan yang menyayangi kanak-kanak dan binatang. 
Mereka sangat penyayang, ringan tulang malah anda boleh berkongsi masalah seperti yang kita lakukan bersama ummi :D


Namun, ada juga kawan yang perlu kita hindari dari bersahabat dengan nya,
kerana segala yang buruk darinya, sedikit sebanyak bakal kita contohi..

Sahabat yang tamak
Ia sangat tamak, 
ia hanya memberi sedikit dan meminta yang banyak, 
dan ia hanya mementingkan diri sendiri.

Sahabat hipokrit
 Dia menyatakan bersahabat berkenaan dengan hal-hal lampau, 
atau hal-hal mendatang; 
ia berusaha mendapatkan simpati dengan kata-kata kosong; 
dan jika ada kesempatan membantu, 
ia menyatakan tidak sanggup.

Sahabat pengampu
 Dia setuju dengan semua yang kamu lakukan tidak kira betul atau salah, 
yang parahnya dia setuju dengan hal yang dia tidak berani untuk menjelaskan kebenaran, 
di hadapanmu ia memuji dirimu, 
dan di belakangmu ia merendahkan dirimu atau mengkhianati amanahmu. 
Bila telah di percayai, dia khianati. 
Bila telah di cintai, dia dustakan.

Sahabat pemboros dan suka hiburan 
Dia menjadi kawanmu jika engkau suka berpesta, 
suka berkeliaran dan ‘melepak’ pada waktu yang tidak sepatutnya, 
suka ke tempat-tempat hiburan dan pertunjukan yang melalaikan.

Sahabat yang membawamu semakin jauh dari Allah
Seorang yang tidak menambah kebajikanmu di dunia, 
lebih2 lagi di akhirat. 
Seorang yang tidak menambah manfaat kehidupanmu di akhirat ni., 
bukanlah temanmu yang sebenar.

.......................................................................................................................


Kawan, apabila kehadiran dia menyenangkan kita,
keep that relation, :)
like what Rasulullah (PBUH) had said :

“Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat akan kematian.”




And, i also have a friend..
very nice friend..

Did you know my leopard friend , 

i'm touching with your caring on me..
with your kindness..
your willing to wait for me..

the time that we promised to talk..
but, 
because we're at the different time..
i'm late..
:D
but, 
you keep waiting..
and counting for me..

Friend,
i never forget that you is one of the best character that came in my life,
thanks for everythings you had done..
thanks for the advices you had gave..
thanks for all you had made for me..
thanks ~ :D

please, 
be the most successfull engineer in the world,
because you already shared your spirit with me,
to make my self willing to trying the best..
to be the great Allah's deen helper ;D

May Allah blees you.. :)
my only leopard friend !
:D

Thursday, August 30, 2012

Waktunya telah TIBA .

: 6hours different :

something's whispering me..

"what's he doing right now ?''

it's already 8.30pm there..
:)
someone like him..
what's he doing ?

( sambil layan Aishiteru_Zhifilia )
wek ! :P 
...........................................................................................

hurm..
talk about a men..
pada usia yang MUDA ni..
what a young girls need from them ?

just a feeling, being loved ?
or, want to know how to love someone else after family ?
or, just to fill the empty space in the heart ?



ter'imbas' balik..
bilamana ketika itu..
saya berada dalam fasa final exam..

i know that,
i was doing something that Allah sangat tak suka..
( i hate that too ! )

but, to have a feeling like that..
is it normal ?
i'm asking, is it normal ?!

we're connected .
 why ?

because..
: hIm :
 i LIKE .

just like ?
i don't know ~

that was a feeling that Allah gave to us,
to test us..
about love to HIM .
the ONLY LOVE that we need to give..

Allah..

but i couldn't understand that all..
we just enjoying our feeling..
and me,
although i knew it was WRONG !

last paper i'll face tomorrow..
but, that night..
like always..
we 
.
.

dan,
bila ke universiti keesokan harinya..
perasaan yang sangat tak best wujud..

HISTOLOGY exam..
subject yang diizinkan untuk di lebel sebagai "mudah"

berdepan dengan exam sambil fikiran mengimbau dosa semalam..
Allah, ampunkan hambaMu Ya Allah..
diri ini sangat tak tenang..

after finished the exam..
bila balik & sampai ke rumah,
buka balik semua soalan histology tadi..

Ya Allah, sesimple soalan pun boleh salah !
ape ni Didy ?!

hambaMu tahu Ya Rabb..
ni ibrah dosa yang dilakukan..
namun,
keyakinan tawakkal hanya di serahkan padaNya..

and,
after noticed that i made so much nonsense mistakes,
there no more reasons for me to connect with him .

Jauhkan kami Ya Allah..
rasa bersalah sangat membuak-buak..

beberapa hari sebelum result keluar..
apa yang tetap di fikiran..
hanya tentang ibrah dosa yang dilakukan..
ape kesudahan yang Allah akan bagi pada diri ni..
setelah membuat sesuatu yang diri sendiri faham..
yang..
Allah tak suka..

dan..
bila result keluar..
hati ni terima segalanya..

perkiraan di buat,
markah untuk mendapat MUMTAZ 85% ..
dan, apa yang Allah bagi pada diri hina ini..
 83% .
rasa SYUKUR padaMu juga teruji Ya Allah.. 

satu je yang diri ni perlu faham..
urm..
memang sangat faham..
Allah :'(

* kita..
walau belajar bagai nak rak macammana sekali pun,
kalau tak ade redha dari Allah..
apapun tak jadi..

Allah pandang usaha kita,
itu memang .
tapi, Allah juga pandang hati kita..

segala-galanya kerana Allah..
jaga hati baik-baik..
jaga niat..
jaga segalanya..

bila hasil sesuatu kerja yang kita lakukan kita peroleh..

andai ianya elok pada awalnya lagi..,
 perasaan tenang & puas hati..
bagai ingin berterbangan di awangan..
perasaan bila sujud syukur padaNya..
hanya kita yang rasa dan faham..

dan andai ianya tak elok..
hanya kita yang tahu di mana silapnya..
apa permulaan kisah yang kita lakar..
di mana pada akhirnya..kita memang sudah tahu macammana kesudahan dia..

segala-galanya dirancang olehNya untuk mendidik hamba-hambaNya..

cuba sedaya upaya,
semampu mungkin untuk menjadi hambaNya yang betul-betul hamba..

tempoh pembelajaran di bumi kinanah ni,
bukan boleh main-main..
segalanya pengharapan memang hanya wajib diserahkan hanya padaNya..
tiada yang Maha Mampu selain dariNya..

ilmu yang masuk dalam hati kita ni,
asalnya adalah cahaya..
namun, bilamana cahaya tersebut didatangi oleh kegelapan..
salah satu terpaksa untuk mengalah..
sama ada cahaya yang akan pergi,
atau kegelapan yang terpaksa berundur diri..

........................................................................................

tomorrow,
31 Ogos 2012..

and, the day after tomorrow..
September'll come..

waktu tu bakal muncul..
saat di mana diri ni perlu untuk di penuhi oleh semangat..
semangat seorang pejuang yang sedang berjuang..
perjuangan hanya kerana Allah..
pencipta diri yang kerdil & hina ini..

namun,
andai semangat ni menggunung tinggi..
kalau hati ni masih lagi kotor..
asyik fikir untuk isi benda lain yang tak mungkin mampu bersama dengan segala cahaya yang Allah nak bagi..

baik duduk diam-diam..
muhasabah diri sendiri..
cuba keluarkan segala benda yang tak masuk akal tu..
yang sedang mengetuk-ngetuk pintu hati, pintu iman kita..

kedatangan mereka bakal merosakkan kita..

Ya Allah, jauhkan kami dari segala benda kotor ini..
jaga hati kami..
hanya keranaMu kami berada di sini..

redhai lah..

...............................................................


awak..
perasaan ni,
Allah hadirkan lagi buat kali ni..
andai sekali lagi diri ni terpedaya..
tahap mana saja keimanan diri ini kepada Dia Si Pemberi Cinta..

for you, there's nothing i can say..
you already knew everythings..
knew about what is here ---> <3
:'(
kata-kata yang terungkap selama ini,
bukan main-main..
bukan hanya kerana nafsu saya berkata-kata..
kita merancang..
namun awak juga tahu..

Dia yang Maha Mendengar,
Maha Melihat..
Maha Mengetahui..
Perancang yang Maha Hebat..

i knew that you know what is it..

dulu..
awak tahu..
insan yang sedang cuba mendisiplinkan diri ni..
bilamana waktu belajar tiba..
saya perlu untuk belajar..

begitu juga sekarang..

awak,
waktunya memang telah tiba..

sila jaga diri dengan baik..
maafkan atas segalanya..



Ini perjuangan saya..
saya ingin kisah ini bermula dengan penuh suci..
yang Allah redhai..

mencari pasangan yang memiliki fikrah yang sama..
adalah harapan setiap insan agar kehidupan yang bakal dijalani menjadi lebih mudah..

dan,
pada saya..
awak bukan perlu untuk turut sama menjadi doktor..
awak hanya perlu mempunyai semangat yang sama seperti saya..
wujudkan dalam diri..
perjuangan ini keranaMu Ya Rabb..
izinkan kami menjadi pejuang agama Mu..


untuk menjadi soleh @ solehah ni,
tak semestinya memerlukan keluarga, 
ibubapa yang soleh & solehah juga
tapi yang penting adalah..
wujud kefahaman, 
kesedaran..
 dan kemahuan untuk menjadi yang soleh & solehah itu dalam diri..



** Saya hanya melihat ke belakang untuk bermuhasabah,

bukan untuk mengalah.
Saya melihat ke hadapan untuk melangkah menggapai kejayaan,
bukan hanya untuk berangan-angan **
_ Hilal Asyraf _




Tuesday, August 21, 2012

Teguran dari mata yang memandang :)

Okeh, jOm dengar sikit nasihat dari Dr. Faizal..
sekarang,
dia ni dah habis study..
dah kat Malaysia dah pun..

yang ni, saya copy paste dari dia punyer blog,
yang bermanfaat,
kita keep elok2..

yang k.O tu,
buang jauh-jauh eh ? ;)

ni kira nasihat untuk adik-adik yang bakal masuk tahun satu kat sini..



Keep the spirit with yOu !

All the BEST ! ;)

.............................................................................

Salam semua, ni adalah email yang saya post di group perubatan mesir tapi tidak disiarkan. Bila anda baca post nih baru anda tahu kenapa tak disiarkan, biasalah, benda yang benar dan pahit ni memang tak boleh diterima orang, namun saya siarkan semula, berpijak pada bumi nyata, berfikirlah secara bijaksana.

Salam semua, tidak lambat untuk menyatakan di sini selamat hari raya, semoga segala salah dan silap, terlaser sana sini secara sedar atau tidak, dapat dimaafkan dan bermulanya lembaran baru bagi menghadapi tahun seterusnya sebagai pelajar perubatan.

Selamat menghadapi peperiksaan akhir bagi abang2 dan kakak2 yang sudah tentunya sedang bertungkus lumus ketika ini untuk menjamah saki-baki ilmu sebagai persediaan menghadapi peperiksaan akhir yang tentunya mencabar dari segi pengetahuan, psychology, kesihatan, rohani dan rezeki. Sama-sama kami doakan yang terbaik dan jejak langkah kejayaan abg2 dan kakak2 dapat kita ikuti.

Tahniah pula diucapkan kepada sahabat2 yang telah melalui tahun ini dengan mendapat kejayaan gemilang. Semoga kejayaan ini dalam keberkatannya dan memantapkan jati diri dengan sifat tawaduk dan zuhud.

Berbalik kepada niat utama email ini ditulis, semoga semua dapat menerima pandangan ini secara professional dan lekatkan dalam minda masing-masing.

System pembelajaran di Mesir agak berlainan berbanding tempat lain. We have to adapt at our best in order to survive.

Apabila terdengar berita ada sahabat-sahabat yang gagal naik tahun, adik-adik yang kena hantar balik malaysia, sedih hati bagi mana-mana senior yang mendengarnya.

Entah mana silapnya?Lalai? Asyik main DOTA? Tidur banyak? Tak pergi kuliah? Asyik berjalan ajer atau bawa kawan2 berjalan? Sibuk buat website perubatan? Ke sibuk nk berbini atau berlaki? Wallahu alam. Kita tak duduk sama dengan diorang maka hal sebenar tak diketahui. Hanya empunya diri mampu menilai diri sendiri.

Secara kasarnya cubalah disiplinkan diri masing-masing untuk komited belajar sikit. Ibu bapa dan ahli keluarga punyalah mengharap. Kalau tahun satu nak pergi mesir tu menangis-nangis ahli keluarga di klia nak melepaskan kita pergi berjihad kat Mesir ni. Dah sampai sini, lain pulak dibuatnya!!

Cuba belajar sungguh-sungguh waktu kuliah ni. Fokus kat study betul2. Biarlah orang nak cakap kita takde life pun. Kita sendiri yang menentukan makna life kita sendiri. Orang lain hanya pandai cakap ajer. Habuk pun tak ada. Kita hanya buat yang terbaik. Allah sukakan muslim yang kuat berbanding yang lemah. Jadi belajar betul2. Mantapkan ilmu kedoktoran kerana itu tujuan utama datang sini. Barulah Allah suka sebab kuat dari segi ilmu. Ini takut dicop “takde life” study pun less than 3 hours per day, luckily if study.
(TAK ADE LIFE..
betul ke pelajar PERUBATAN ni tak de life,
:)
kita sendiri yang tentukan..
kalau nak asyik jOin program tu,
program ni..
sebab nak jadi org yg ada LIFE..
study ntah ke mana-mana..
tak jadi jugak..
tapi, kenalah belajar untuk bermasyarakat..
bergaul elOk-elok dengan smua orang..)

Bila belajar sungguh2, maka bila cuti nanti, cutilah sungguh2 juga. Tak nak pegang buku pun takper waktu cuti. 

Ini time belajar, sibuk main, sibuk berpersatuan, sibuk politik sana sini, sibuk main game, sibuk nak bawa kawan oversea berjalan kat mesir, sibuk pulak nak dirikan rumah tangga, sibuk berfotografi dengan kamera nicon, sibuk buat blog dan website bla bla bla bla,maka focus dah hilang, study pun macam tak study. Apabila exam fail, kena reseat paper, orang lain cuti 3 bulan tak sentuh buku dan lepas pergi mana-mana, awak nak buat benda lain pun terhalang sebab sibuk kena study untuk subject yang kena reseat. Duit pun habis kena beli tiket flight extra sebab takde seat. Dah habis reseat, rehat seminggu dua, dah start kuliah balik untuk tahun seterusnya. Siapa yang bangang kat sini? Orang lain duk sibuk bercuti, otak fresh untuk start tahun seterusnya, awak sibuk belajar takut fail, belajar terus menerus pulak tu, maka cuti bukan cuti lah, orang lain buat attachment kat hospital, pergi FIMA, pergi beraya, jalan sana sini. Awak duk kat mesir mengadap buku time cuti.

Maka lain kali masa belajar buat cara belajar, maka masa cuti memang cuti. Hati senang bercuti. Result pun bagus.

Kita ambil perubatan, bukan perakaunan, bukan business, bukan art, bukan agama. Tak cukup ilmu salah diagnose, salah ubat, salah itu salah ini pesakit mati dalam tangan sendiri. Cubalah sedar sikit. Di Malaysia sangat competitive. The more u know the wiser u’ll be. NO boundaries for knowledge. Kalau tak cukup ilmu, buat silap, kena marah kat consultant, tak pun disaman patient, jangan salahkan orang lain, salahkan diri sendiri yang belajar macam tahi.

Ana cuma kasihan ada orang yang belajar sangat rajin, kuliah tak tinggal, tapi mungkin cara study dia salah atau berat mulut minta pimpinan yang lain, maka fail exam. Berbanding duduk dengan senior yang hebat2 kat arma tuh tak pun rumah-rumah lain, kelas pun bahasa inggeris , kemudahan semua cukup, tapi belajar main-main dan result mcm t**i.

Tahun satu sepatutnya paling mudah sebab pengenalan. Tahap kesukaran semakin meningkat setiap tahun, dan konsep tawakal memang sangat2 diperlukan. Ini subjek tahun satu, tahun 2 pun ada fail, ada yang biar lepas 2 subject ajer untuk membolehkan dia masuk tahun dua. Ada yang langsung tak pergi exam reseat paper langsung sebab tahun satu still boleh carry dua paper. Maka bercuti senang-lenang kat Malaysia, ni spesies budak perempuan. Aku nak tengok boleh naik tahun ke tak tahun berikutnya. Khasnya budak cairo university dan ain syams, namun tak terkecuali segelintir budak alex yg turut sama buat perangai mcm nih. Perangai buruk macam ni dah terjadi dalam dua tahun ni. Mereka ni ingat senior tak tahu agaknya. Ambil kisah tak kisah ajer. Itu belum kes meniru, tak berkat, I want to see u can survive or not in the real world.

Just do our best. Do what you can,with what you have, right where you are-result tu kemudian cerita, tu rezeki masing-masing . Saya percaya rezeki itu setimpal dengan usaha yang kita berikan kerana saya percaya Allah Maha Adil. Ini belajar bagai membuang batuk di tangga, pastu claim tak ada rezeki, berimankah dengan sifat Allah Maha Adil tu??

Maaflah mulut laser skit. Tapi kalau tak abang-abang kakak-kakak yang nasihat siapa lagi nak nasihat. Family semua tak ada kat sini. Cuba sedar diri sikit dan rancang perjalanan hidup dengan betul.

“Manusia yang hebat adalah manusia yang memikirkan bagaimana untuk menjadi hebat”

Sukarno pernah berkata “bagi aku 10 pemuda, akan kugoncang dunia” –Sepatutnya usia muda-muda seperti kita nilah sepatutnya kita buat habis baik , gegarkan dunia dengan kejayaan Islam. Ini umur muda-muda, sihat tubuh badan, badan sasa-sasa, produktiviti tak ada. Bukan setakat berkempen sana sini bantu palestine, demonstrasi marah sana sini, blog tak luput-luput dengan boikot Israel, tapi ilmu dan kepakaran tak ada, bila-bila masa boleh dijentik Israel, can we be a little bit wiser? Shut ur mouth and start working!


-tolong post kat kawan-kawan lain supaya dapat dimanfaatkan--




...........................................................................




senang je kan nak belajar ?



time belajar,
buat cara nak belajar..


time makan, 
buat cara makan..


time enjOy, 
enjOy betul-betul..


kalau tak ade masalah..
jangan pandai-pandai cari masalah..

nak kapel laa..
nak cuba buat tu,
buat ni..

mudah je,
put our self..
at the mOst comfortable place to be..

:: Jangan asyik nak kejar benda yang tak perlu lagi untuk dikejar ::

we're student..
just be a student..



it's easy lah !